Er wordt steeds intensiever gebruik gemaakt van internet en er komen steeds meer apparaten die internet gebruiken. In de meeste woningen zijn meerdere computers, laptops, spelcomputers, SmartTV's, smartphones, en tablets aanwezig. Deze apparaten worden allemaal steeds sneller, beter en gebruiken steeds meer data; ze vragen steeds meer capaciteit van de internet verbinding.

NB: zie artikelen over the internet of things en over smart-city's, zoals: http://nl.wikipedia.org/wiki/Internet_der_dingen en http://www.brainport.nl/leven/eu-selecteert-eindhoven-voor-ontwikkeling-als-smart-city.

Internet

Het grote voordeel van glasvezel is de giga snelle internetverbinding. Met in tegenstelling tot de andere technieken de eigen aansluiting in huis. De aansluiting wordt niet gedeeld met de buren/wijk. Dit betekent een gegarandeerde snelheid. Er zijn in tegenstelling tot kabel/koper geen fysieke beperkingen meer aan de bandbreedte waardoor de benodigde capaciteit altijd aanwezig is. De geadverteerde snelheid wordt dus altijd daadwerkelijk gehaald, zowel up als down. Het bijbehorende nieuwe modem welke het glasvezelsignaal in huis verspreidt wordt gratis verstrekt door de provider. Het modem is in bruikleen en blijft eigendom van de provider.

Interactieve TV (IP-TV)

De techniek achter interactieve TV via glasvezel (en ook via DSL) wordt IP-TV genoemd. Het komt er op neer dat de aanvoer van het signaal over de zelfde techniek verloopt als het internet, te weten het “Internet Protocol”. Dit heeft meerdere voordelen. Gezien de capaciteit van glasvezel kan dit systeem probleemloos mee met de toekomstige varianten van HD beeld.

De beeldkwaliteit van digitale televisie neemt steeds meer toe.

HD beeld kennen we inmiddels wel, de opvolger hiervan heet UltraHD en komt op de markt, zoals de 4K televisie. Ook streaming diensten als YouTube komen nu met UltraHD streams. De opvolger van 4K (8K) is reeds in ontwikkeling waardoor de vraag naar capaciteit steeds sneller zal groeien.

Radio

De radio (lees: versterker) kan met een coax-kabel worden aangesloten. Daarmee ontvangt u de radiozenders die in de programmalijst van Kabeltex zijn opgenomen. Uiteraard bestaan er ook mogelijkheden om de radio aan te sluiten op de TV. Uw bruingoed leverancier kan u nader informeren over de (vele) mogelijkheden.

Beeldbellen in de zorg

Zorgklanten krijgen hierbij een tablet in bruikleen waarmee de zorgcentrale video-contact kan onderhouden met de klant. Een hogere kwaliteit variant van Video Chat waarbij een goede beeldkwaliteit heel belangrijk is (denk hierbij aan het duidelijk in beeld kunnen brengen van wonden). Snel en stabiel internet is daarbij een vereiste. Bij de huidige aanbieders is het vooral de uploadsnelheid die achterblijft. Bij glasvezel is dit probleem voor altijd uit de wereld.

Cloud diensten komen als paddenstoelen uit de grond

Het gebruik van de cloud is een openbaring. Het went snel en eenmaal in de cloud wil men meestal nooit meer zonder. Het staat en valt met de internetsnelheid. Met de hoge en symmetrische snelheden van glasvezel gaat uploaden net zo snel als downloaden, waardoor werken in de cloud naadloos aanvoelt. Het uitwisselen van grote bestanden met anderen of het online back-uppen van fotoarchieven hoort bij het dagelijks handelen. Een paar voorbeelden:

  • werken in de cloud met Microsoft Office 365, GoogleDocs, of soortgelijke producten
  • Microsoft OneDrive
  • Google Drive
  • Dropbox
  • online back-up mogelijkheden zoals "MijnBackup.nu"

Telefonie

Bellen over glasvezel blijft hetzelfde als over andere diensten/kabels. Het is mogelijk de eigen telefoon en het telefoonnummer te behouden.

Internet of Things/Internet der dingen

In de nabije toekomst gaan we naar een situatie waarbij steeds meer apparaten via het netwerk/internet kunnen communiceren met andere apparaten, zonder tussenkomst van personen. De onderlinge zelfstandige communicatie tussen apparaten via internet wordt op dit moment nog niet op grote schaal toegepast, maar dit zit er wel aan te komen. Slimme thermostaten bestaan nu al, via het thuisnetwerk kunnen de thermostaten op afstand aan en uit gezet worden met een app op de smartphone. In die opstelling is de mens nog altijd degene die de opdracht geeft. Maar om eens een simpel voorbeeld te geven van de mogelijkheden van het internet der dingen: Stel je voor, een koelkast, die op het thuisnetwerk is aangesloten. Middels sensoren aan de binnenkant houdt de koelkast in de gaten welke voorraad er op begint te raken, en de koelkast bestelt deze artikelen online bij Albert Heijn, waarna de bezorger de producten netjes aan huis bezorgt...

Smart City

Brussel heeft 3 steden aangewezen, waaronder Eindhoven, om het Smart City concept te ontwikkelen, te testen en toe te passen. Bij dit concept gaat er nog veel meer via het internet gebeuren, met name het monitoren van gegevens, het in kaart brengen van allerlei informatie, alles met als doel het vergroten van veiligheid, het doeltreffender kunnen communiceren naar de inwoners en het bevorderen van de leefomgeving door duurzame energie, betere verkeersdoorstroming en vermindering van uitstoot. Het mag duidelijk zijn dat een glasvezelnetwerk het enige geschikte netwerk zal zijn voor al deze ontwikkelingen in aantocht.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door