De gemeente maakt binnen haar gebied onderscheid in kernen, buitengebieden, vakantieparken en industriegebieden. In de kernen ligt coax kabel (van Ziggo) en koper (van KPN). In grote delen van de buitengebieden ligt uitsluitend koper. Op een enkel industriegebied ligt glas, meestal door de ondernemers zelf georganiseerd.

De Ziggo/coax kabel die nu in de grond ligt is oorspronkelijk gemaakt voor het ouderwetse analoge radio+televisie signaal. Vandaag de dag gebruiken we veel meer apparaten over deze kabelverbinding zoals televisies, computers, tablets enz. De capaciteit van deze coax kabel is eindig. Enerzijds houdt dit in dat er een bovengrens in zicht komt qua capaciteit, waardoor het verdere groei en toekomstige ontwikkelingen in de weg gaat staan, anderzijds wordt de totale capaciteit in een gebied onder de aangesloten woningen verdeeld, met als gevolg dat de verbinding in de spitsuren trager en/of instabiel kan worden.

In grote delen van de buitengebieden ligt uitsluitend koper. Hier is men genoodzaakt gebruik te maken van telefonie en internet over ADSL, wat aanzienlijk trager is dan coax kabel. Voor televisie is alleen de weersafhankelijke schotel van CanalDigitaal mogelijk en op enkele plekken het matige Digitenne van KPN. Afhankelijk van de afstand tot een KPN verdeelkast heeft slechts een enkeling interactieve TV.

Over glasvezel zijn alle diensten mogelijk, dus telefonie, het snelste en meest stabiele internet, en interactieve TV met de hoogst mogelijke beeldkwaliteit. De glasvezel aansluiting komt in de woning zelf, filevorming komt niet voor, ook niet tijdens de spitsuren. Bovendien is de stabiliteit van het glasvezel netwerk vele malen groter dan bij coax/koper. Vandaar dat glasvezel al jaren wordt gebruikt in bijvoorbeeld ziekenhuizen, grote bedrijven en in het leger.

Kenmerkend voor de internetsnelheid bij glasvezel is dat de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Downloaden van films gaat dus razend snel. Uploaden van grote/veel bestanden gaat dan ook razend snel (bijvoorbeeld foto's naar de Hema uploaden, of online werken/huiswerk maken/back-uppen/dropbox etc.).

Dit project is mede mogelijk gemaakt door