Vaak wordt ons de vraag gesteld of 5G niet een veel goedkopere (en wellicht betere) oplossing is. Helaas blijkt dat niet het geval. Er kleven aan 5G een aantal nadelen:

  • De 5G standaard is nog volop in ontwikkeling. Er worden proeven gedaan, maar de verwachting is dat de standaard over een aantal jaar pas werkelijk wordt vastgesteld. Uitrol zal pas na 2020 beginnen.
  • Bij het gebruik van 5G is de snelheid van de verbinding afhankelijk van de capaciteit van de zendmast en het aantal gebruikers. Hoe meer gebruikers gebruik maken van de mast, hoe trager de verbinding zal worden.

Verder is de verwachting dat het gebruik van mobiele data de komende jaren zo'n 40-45% per jaar toeneemt. De mobiele operators zien dit ook en proberen daarom steeds meer data om te leiden naar vaste netwerken. Doen ze dit niet, dan zit het mobiele netwerk in no-time vol.

Onlangs hebben TNO en Dialog in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen op het gebied van digitale connectiviteit. Ook zij stellen (op pagina 6 in het rapport) dat mobiele netwerken een steeds belangrijkere aanvulling op de vaste netwerken zullen worden, maar geen volwaardig alternatief zijn. Kortom, aanleg van een vast netwerk blijft noodzakelijk.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door